Nou trencadís a La Vilella Baixa, Priorat

La Vilella Baixa, al Priorat

L’escola i tot el poble de la Vilella s’han organitzat amb entusiasme per a fer un mural amb trencadís dins de la Festa dels cantons creatius. Al mur de l’escola que és entrada del poble. Sumem trencadissos per a democratitzar la cultura patrimoniant els pobles!

A l’’escola Serra Major han fet el croquis sobre el seu patrimoni cultural: el tangible i l’intangible. Tot és identitat i cal transmetre-la per fer pinya, per fer comunitat. La recollida de material ceràmic i de vidre també està en marxa.

Ara cal confegir les idees i les peces.  Tothom hi posa el cor.

Seguidament ho veureu. Hi anirem penjant fotos del procés creatiu.

Sant Joan 2022, comença el trencadís!

Els dies 2 de juny i del 23 al 26 de juny vam participar a la festa els cantons creatius a la Vilella Baixa. L’ escola Serra Major, l’ajuntament les entitats del poble van proposar de realitzar el projecte al mur de l’escola.

Ha estat una experiència preciosa! S’ha manifestat que l’acte mateix de la creació del trencadís genera i és en si mateix patrimoni cultural:- la comunitat participant-hi, compartint, ajudant-se, tenint cura uns dels altres…- l’acte de recollir el patrimoni natural , material-monumental i immaterial (fer recerca,  transmetre coneixements…) genera patrimoni experiencial vinculant: La convivència és cultura viva, generadora de equitat.

El diari de Tarragona va fer la crònica dels cantons creatius, podeu veure l’article aquí

La periodista Sílvia Fornós n’escrivia això:

“Enguany, una altra de les novetats és que, des d’avui i fins diumenge, es construirà un cantó creatiu. Es tracta d’un trencadís a la paret de l’Escola Serra Major, que compta amb la participació dels alumnes i mestres de l’escola. En aquest sentit, la Miriam i la Marta destaquen que «es representarà part del patrimoni com el riu, la Serra de Montsant, les cases altes, el Pont Gran, la natura, etc.».

Per la seva banda, els germans Noemí i Bernat Rocabert, del Projecte Traça, destaquen del trencadís «el valor del reciclatge, amb la reutilització de material ceràmic, vidre i ferro», a la vegada que emfatitzen que «el cantó creatiu aglutinarà el patrimoni cultural, tant material com immaterial, dels pobles i dels barris, per aconseguir l’equitat cultural i enfortir la cohesió social».

D’aquesta manera, pensant en la tècnica del trencadís, els Cantons Creatius de la Vilella Baixa són un mosaic singular al Priorat.”

Us deixem alguna foto més de la creació del trencadís i els comentaris estàn oberts per als que hi volgueu aportar idees!

Juliol 2022, finalitzem el trencadís de La Vilella Baixa!

L’experiència a la Vilella ha estat del tot singular. Al llarg de set jornades hem fet un mural comunitari amb trencadís. Ha estat absolutament emocionant.

Valida el projecte Traça com a motor (per generar patrimoni) patrimoniador de la comunitat vinculant recíprocament: el coneixement cultural d’identitat i cohesió social. Una imantació (un pol) que irradia sentiment de pertinença alhora que ofereix espai a cadascuna de les parts.

És un projecte artístic i comunitari molt plural, on conduits per una direcció, tothom se’n pot sentir partícip i protagonista ja que pren decisions que influeixen en el resultat final.

És també Generador de la transmissió del patrimoni cultural, natural i immaterial de la comunitat.

Generador de Fomenta la consciència per la cura del medi ambient i la reducció de residuos.

I és generador de I estimula la recerques dels fets, llegendes i d’elements històrics.

Entrellaça els continguts patrimonials i la transmisió de la història amb les històries personals a través dels objectes i materials ceràmics, de vidre, etc. que aporten els participants de l’indret.

Des del plantejament fins als acabats, articula les habilitats dels voluntaris amb la diversitat de les tasques necessàries per a fer el trencadís.

Tothom es pot sentir autor de la creació. La única norma per participar-hi és acabar havent-ne après (tot seguint la vella dita “fent i desfent, aprèn l’aprenent”.

La forta calorada no ha aconseguit la rendició dels autors-voluntaris que han agraït sempre la coordinació i direcció artística del projecte col.lectiu.

Han estat tant amables que ens considerem amics amb la Vilella baixa. 

Aquesta experiència, Ha estat possible gràcies a que “Altaveu Cultural” que va visionar la importància d’un projecte com Traça pel poble.